2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü”

2 NİSAN “DÜNYA OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ”

Otizm spektrum bozukluğu (OSB) ilk belirtilerin üç yaşından önce ortaya çıktığı, sosyal iletişim alanına ilişkin yetersizlikler ile birlikte takıntılı, yineleyici davranışlar ve ilgi alanlarına özgü sınırlılıklar ile seyreden nörogelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır.

Bu alana ilişkin kayıtların daha uzun süre saklandığı Amerika’daki Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention) adlı kuruluşun 2014’te yayınladığı verilere göre, ABD’de 8 yaşında ve okul çağında olan her 68 çocuktan birinin OSB’den etkilendiği belirlenmiştir. Türkiye’de bu alana özgü kapsamlı bir çalışma olmamasına rağmen, 1/150 oranı temel alındığında, tüm ülke nüfusu içinde yaklaşık 450.000 otizmli bireyin var olduğu düşünülmektedir. Otizm Platformu bu sayının 550.000 civarında olduğunu ve Türkiye’de her ile yayılmış durumda otizmden etkilenen 2 milyondan fazla vatandaşımızdan bahsedebiliriz.

Kesin tedavisi olmayan otizmin tanı konulabilecek en erken dönemde belirlenmesi tedavideki başarı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle 2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunları ve çözümleri konuşulmakta, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında Çorum Valiliği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan etkinlikler de Hitit Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Doç. Dr. Selen ÖZAKAR AKÇA’da yer alacak olup, 01 Nisan 2019 tarihinde saat 13.00’da ÖZAKAR AKÇA ve Otizm Derneği Başkanı Eren ŞAHİN, OSB’li bireylerin, eğitimleri, sosyal yaşama katılımlarının önemi ve 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün anlam ve önemini anlatacakları radyo programına katılmışlardır. Ayrıca 2 Nisan 2019 tarihinde "Dünya "Otizm Farkındalık Günü" nedeniyle hazırlanan programdaki tüm etkinliklere Engelli Öğrenci Birimi ve Üniversitemizin birçok eğitim birimlerindeki öğretim elemanları ve öğrenciler de katılmıştır.



HIZLI ERİŞİM

Facebook Twitter Facebook