17 Mayıs 2013: Engelsiz İstihdam Toplantımıza öğrencimiz Bade Güler’in temsili ve konusmasıyla katkıda bulunduk.

Bade’nin toplantı da çok alkıs alan kend i hazırladığı konuşması şöyleydi:

Engelli olmak ya da sonradan bir kaza sonuçu ya da bir rahatsızlık sonu emgelli olan arkadaşlarımın büyük sorunu kendilerini dış dünyaya kapatmalarıdır.hayattan tamamen bağlantıları koparıyoruz çünkü kendimizi dışlanmış olarak hissediyoruz.örnek vermek istersek eğer kendimle ilgili vermek isterim. Yaklaşık beş senedir beklide fazla bile olmuştur protez gözle hayatımı devam ettirmekteyim ve diğer gözümde ise görme kaybım var.insanların bana bakış açıları bazen o kadar değişiyor ki sizlere anlatamam yine bir örnekle açıklarsak ağma bir insandan neler beklersiniz okumaz yazmaz ya da işe yaramaz diye düşünürler.ama çok yanlış düşünceler bunlar çoğu insanlardan daha sağlam görür görme engelli arkadaşlarımız.

lerinden o kadar yetenekli kişiler çıkabilir ki bunlara sadece bir imkan verilebilse neler başaracaklarını eminim göstereceklerdir.iş hayatına açılmamda en büyük rolü işkur tarafından olmuştur ilk işimi işkur tarafından turk telekomda müşteri temsilcisi olarak başlamıştım.ve bir çok ortapedik engelli ve görme engelli çalışma arkadaşlarım olmuştu.şuanda şirketler gelen yasayla beraber bünyelerinde belirli kontenjan ayırıp çalıştırma zorunluluğu getirdiler.ve yakın zamanda çıkan ömss sınavı bundada en büyük şart engelli yüzde 40 olanlar girebilecekler bu sınava bence engelli raporu olup sınırın olmamasıdır çünkü milyonlarca engelli vatandaşımız ve öğrencilerimiz devlet memuru olmak için ya da bir iş sahibi olmak için savaş vermektedir.

Gel gelelim gelen yasa ile birlikte hastaneler okullar kamu yerleri bünyelerinde her ne olursa olsun belirli sayıda engelli personel çalıştırmak zorundadır artık.bu şekilde çalışan arkadaşlarımızın karşılaştığı sorunların en büyüğü ise çalıştıkları yerde diğer sağlam kişiler gibi aynı muameliyi görmektirler ve ayrıca bilinmektedir ki bazı kurumlarda engelli personellerin sgk dediğimiz sosyal güvenlik haklarından yararlanması gerekirken iş yeri sahipleri gereken özeni göstermemektedirler ve personelleri mağdur durumda kalmaktadırlar.

Ve en büyük sorun vatandaşlarımız ve mezun olan öğrencilerimiz iş ararken yanlış yerlere başvurmaktadırlar.kimileri gazete ilanları ya da internet ortamlarından başvuruyorlar. Sonrada ya maaşlarını alamıyorlar ya da bayan arkadaşlarımıza sarkıntılık gibi durumlar oluyor.bunların olmaması ve işlerinin düzgün olması kariyer sahibi olabilmeleri için devlet kurumlarına ve işkura başvurmalarını tavsiye ederim.

Engelleri aşabilmek için vatandaşlarımızı bilinçlendirmeli ve engelli dostlarımızı bu konular hakkında bilgilendirmeli onlarıda normal bir insan olduğunu unutmadan hayatta bağlamalıyız.